Přejít k hlavnímu obsahu
komunitní energetika - soláry

Co je komunitní energetika a proč by nás měla zajímat?

Ještě pár let zpátky by nás možná ani nenapadlo přemýšlet nad tím, z jakých zdrojů je elektřina odebíraná v našich domovech, pracích či školách, jak je vyráběná a jakým způsobem je distribuovaná. Se sílící intenzitou globálního oteplování, jenž teď v létě pociťujeme na vlastní kůži, se však toto téma dostává do popředí stále častěji. Energetická bezpečnost Česka je dalším důležitým faktorem, Ruská invaze na Ukrajinu nasvítila problém naší závislosti na fosilních palivech. Spousta lidí vlastnících nemovitost už ví o možnosti instalace solárních panelů pro vlastní spotřebu energie. Ale co když na vlastní solární elektrárnu nemám? Nebo mám naopak přebytky energie, které nechci za pár korun posílat do komerční sítě? Právě na tyto otázky odpovídá odborník na komunitní energetiku Tomáš Jagoš v druhém díle podcastu Na koberečku.

Komunitní energetika je založena na principu sdílení. Stejně jako můžeme sdílet zahrádku či kompost se sousedy ve městě, můžeme sdílet i elektrickou energii. Hlavní rozdíly mezi komerčně a komunitně vyrobenou energií jsou v tom, že v rámci komunitní výroby není primárním motivem zisk z prodané elektřiny, nýbrž uspokojení poptávky všech zapojených; navíc majiteli „minielektráren“ jsou samotní občané, městské čtvrti, nebo např. obce, nikoliv velké firmy.

Rozvoj komunitní energetiky jde ruku v ruce s hledáním odpovědi na otázku, jak efektivně a šetrně k přírodě vyrábět a distribuovat elektrickou energii, kterou ve 21. století všichni nutně k životu potřebujeme. Pro příklady z praxe nemusíme chodit nutně jen do zahraničí, kde je samozřejmě rozvoj projektů komunitní energetiky rozšířenější. I v České republice existují dobré příklady. Například energeticky soběstačná obec Kněžice, projekt „Virtuální solární elektrárny“ magistrátu města Brna, tzv. „smart“ městské čtvrti či malé sousedské projekty v českých obcích. Hnací silou pro zapojení se do takovýchto projektů mohou být jak ekonomické úspory, tak snaha o výrobu čisté energie. 

Tomáš Jagoš v podcastu mj. radí, kam se obrátit pro radu v případě, že byste chtěli projekt komunitní energetiky iniciovat, na co si dát pozor a také upozorňuje na legislativní překážky, které by Vás mohly potkat.

Tak hurá do sdílení energie i druhého dílu podcastu Na koberečku!

Podcast Na koberečku si můžete poslechnout přes:

Spotify

Google Podcasty

Apple Podcasty