Přejít k hlavnímu obsahu
Karel Polanecký a Anna Kárníková v podcastu Na koberečku.

Na co spotřebujeme nejvíce energie a jak uspořit?

S přicházejícím podzimem si Anna Kárníková vzala na kobereček energetického experta Karla Polaneckého, od kterého se pro vás snažila získat praktické tipy, jak uspořit za energie. Nejvyšší spotřeba energií zpravidla připadá na vytápění a ohřev vody. Na tyto dvě oblasti je tedy třeba se soustředit, máme-li se bavit o možnostech snížení účtů za energie. 

Za klíčový prvek na cestě k úsporám považuje Karel Polanecký zateplení budov. To obnáší několik fází, které se liší finanční i časovou náročností. Pod pojmem zateplení budovy rozumíme nejčastěji zateplení jejich obvodových stěn, což je většinou práce pro specializovanou firmu. Důležité je ale také zateplení střechy či renovace nebo rovnou výměna starých oken, kterými uniká velká spousta tepla. Drobné kroky, které mohou na energetických účtech zajistit znatelné změny, je možné zvládnout i svépomocí (např. utěsnění prostor u oken, kudy teplý vzduch uniká). 

Jak ale zjistit, kde začít? Co je zrovna pro vaši domácnost ten nejlepší krok k dosažení co možná největších úspor? Karel Polanecký doporučuje začít objednáním tzv. energetického auditora, který zhodnotí vaši individuální situaci a poradí, jaké kroky volit. A kde ho sehnat? Vygooglete si Energetické konzultační a informační středisko (EKIS) v blízkosti vašeho bydliště. To nabízí bezplatné poradenství o úsporách energie, od výběru úsporného osvětlení přes vhodné zateplení, správné vytápění, plánování rekonstrukce, až po velké projekty energeticky úsporných staveb. (zdroj: www.mpo.cz)

Je jasné, že „nejlepším řešením“ z pohledu úspor by bylo kompletně zrekonstruovat dům, zateplit jej, vyměnit okna a pořídit tepelné čerpadlo. Tato varianta však není samozřejmě pro většinu domácnosti reálně dostupná, navíc by se jednalo o dlouhodobý projekt v době, kdy většinu lidí zajímá, kde (alespoň trošku) ušetřit právě teď. 

Karel Polanecký navrhuje začít u sebe jako spotřebitele – zamyslete se nad drobnými kroky, které jsou pro vás aktuálně reálné. Je pro vás například možné snížit frekvenci sprchování? Nebo snížit teplotu vody používanou ke sprchování či mytí nádobí? Praktickým pomocníkem je v tomto případě třeba úsporná sprchová hlavice, která reguluje maximální intenzitu proudu vody. Je pro vás možné o nějaký stupeň snížit teplotu vytápění vašeho domu nebo bytu? Je třeba, aby byly po celý den vytápěny všechny místnosti? Jsou to právě tyto zdánlivě malé kroky, u kterých lze začít a které mohou účty za energie znatelně snížit. 

Podcast Na koberečku si můžete poslechnout přes:

Spotify

Google Podcasty

Apple Podcasty