Přejít k hlavnímu obsahu
fotovoltaika na střeše

Víte, jaký má Česko v obnovitelných zdrojích potenciál?

Kolik vlastně dokáže Česko vyrábět čisté energie? Na to se podívali vědci a energetičtí analytici. Ve zkratce Česko má obrovský nevyužitý potenciál. Postrčte naši zaseklou energetiku vpřed!

 

Několik let se na rozvoj obnovitelných zdrojů nesáhlo. A stávající energetická krize ukazuje, jak nezodpovědný krok to byl. Chybu nesmíme opakovat. Musíme začít hned budovat nové domácí čisté zdroje, jejich náklady při provozu se blíží nule. Jakmile je jednou postavíme, vyrábí energii velmi levně. A jednou pro vždy tak vyřešíme naši dlouhodobou závislost na fosilních palivech.

 

 

S větrem v zádech

 

Podle potenciálové studie Ústavu fyziky a atmosféry může být do roku 2040 v ČR umístěno až 1 392 větrných elektráren s celkovým výkonem 7 044 MW a průměrnou roční produkcí 18,8 TWh elektřiny (to je více než roční spotřeba elektřiny všech českých domácností dohromady). Akademici přitom vylučují všechna konfliktní území: chráněná území, ptačí lokality, území v blízkosti obcí nebo kritické infrastruktury.

 

Slunce svítí v každé obci

Podle analýzy EGÚ Brno je technický potenciál fotovoltaických elektráren na střechách obytných budov v ČR odhadován na 6 200 MW a na střechách ostatních budov na 4 300 MW. Celkem má tedy střešní fotovoltaika potenciál 10 500 MW. Aktuálně je na střechách nainstalováno cca 300 MW fotovoltaických elektráren. V případě započtení dalšího technického potenciálu na fasádách (cca 13 000 MW) a brownfieldech (cca 15 000 MW) se v součtu dostáváme k potenciálu kolem 39 000 MW. Přibližně platí, že 1 000 MW fotovoltaiky vyrobí za rok 1 TWh elektřiny (v roce s průměrným slunečním svitem a při současných technologiích).
 

 

I když technický potenciál těchto zdrojů patrně nebude nikdy plně využit, vidíme, že jen slunce a vítr s výrobou přes 60 TWh elektřiny za rok nás mohou značně přiblížit k pokrytí naší celkové spotřeby elektřiny, která nyní činí mírně přes 60 TWh ročně.


Obce a města dlouho stály stranou, to chceme změnit. Jestli chcete postrčit naši energetiku v před, tak podepište výzvu Venkov v balíku.
 

PODEPIŠTE VÝZVU VENKOV V BALÍKU