Přejít k hlavnímu obsahu
elektromer

Všechno bude jinak? Zastropování cen a spotový tarif

Hlavní otázka, kvůli které jsme psali seriál o Nano, byla, co dělat: zůstat u Nano se spotovým tarifem, odejít jinam na tarif běžný nebo fixovaný? Za jakých podmínek a za jakou cenu? Zásadní změnu přináší do celé situace zastropování cen energií, které mezitím schválila vláda. Podívejme se nejdříve na to, jak bude zastropování probíhat a dále, jak ovlivní úvahy o spotovém tarifu a Nano.

Ve středu 5. 10. vláda schválila nařízení, které určuje maximální ceny elektřiny a zemního plynu po celý rok 2023 pro všechny zákazníky z řad domácností – oproti původnímu očekávání, že k zastropování dojde už od listopadu. Maximální cena za elektřinu je stanovena na 5 Kč bez DPH, tedy 6,05 Kč s DPH, týká se celého rozsahu spotřeby a není omezena typem tarifu.

Nařízení platí do konce roku 2023, zákon ale umožňuje vládě v mimořádné tržní situaci stanovit maximální ceny elektřiny nebo plynu dodávaného zákazníkům opakovaně, naopak při pominutí mimořádné situace musí vláda nařízení ukončit dříve. Mimořádnou tržní situací se rozumí stav, kdy se podstatná část občanů státu dostává do vážných finančních problémů v důsledku vysoké ceny energií.

Zastropování cen se podle zákona výslovně týká i způsobu určení ceny přímo odvozeného od změn ceny elektřiny nebo plynu na organizovaných trzích s elektřinou nebo plynem, tedy spotových tarifů. Dodavatel elektřiny nebo plynu je při zastropování povinen do 30 dnů ode dne vyhlášení nařízení vlády stanovit novou výši zálohových plateb a zaslat ji spotřebiteli. Kromě zastropování cen novela stanovuje, že spotřebitelé se spotovým tarifem mohou vypovědět smlouvu s jednoměsíční výpovědní lhůtou. 

Ať už budete klientem Nano se spotovým tarifem, nebo jakékoli jiné firmy s jiným tarifem, od 1. 1. 2023 vaše cena za silovou elektřinu s DPH nepřesáhne 6,05 Kč. 

Dodavatel s nabídkou běžného nebo fixního tarifu s nižší cenou podle našich informací na trhu v tuto chvíli není. Spotový tarif tak může být v této chvíli výhodný: pokud cena elektřiny klesne, se spotovým tarifem ušetříte za ta období, kdy je cena nižší než strop. Nicméně, protože se stále bavíme o zákaznících bez chytrého elektroměru, výsledkem nižších cen v některých dnech a hodinách může být i to, že průměrná cena za kWh za měsíc bude o něco nižší, stále ale bude vyšší než vládní strop. Budete na tom tedy stejně jako zákazníci s běžnými tarify, kterým dodavatel nastavil vyšší cenu než vládní strop, i zákazníci s fixovanými tarify s cenou nad vládní strop. Lépe na tom budou jen zákazníci s fixovanými tarify, sjednanými více v minulosti s nižšími cenami.

Zbývají dvě otázky: Jednak, co s cenou elektřiny od října do konce prosince, kdy již poběží spotový tarif Nano a ještě nebude zastropovaný. A jednak, co se stane, až zastropování skončí.

K říjnovým cenám a zálohám již Nano rozeslalo informace. Záloha vychází z predikce ceny ve výši 12,94 Kč bez DPH za kWh. Cena zahrnuje i úhradu za služby Nano ve výši 0,35 Kč za kWh a rezervu 20 %. Počítá tedy s tržní cenou 8,20 Kč. Průměrná cena na denním spotovém trhu od 1. 10. přitom byla 4,69 Kč za kWh bez DPH. Zatím je tedy důvod k mírnému optimismu a výsledná říjnová platba může být nižší než záloha. Od začátku září také setrvale klesá cena plynu.

Cena na trhu se samozřejmě může rychle změnit, negativně do ní může zasáhnout třeba urychlený nástup zimy nebo reakce trhů na nepromyšlené zásahy státu. Nicméně alespoň prozatím se ukazuje, že rekordní ceny z konce srpna již nepokračují, cena zůstává vysoká, ale nedosahuje nejvyšších extrémů kolem 14,70 Kč za kWh.

Druhou otázkou je, co se stane po ukončení stropování. Pokud bude ukončeno v době, kdy bude cena na burze v průměru nižší než strop, budou na tom lépe lidé se spotovým tarifem než ti, kteří mají nasmlouvány fixní, ale vyšší ceny. Reálnou možností je ale také to, že vysoká cena energie se stane novým normálem a vláda (ať už z jakýchkoliv důvodů) stropování ukončí, i když spotová cena bude vyšší než strop nebo bude situace nadále velmi proměnlivá. V tom případě se můžete dostat opět do situace, kdy se budete poohlížet po novém dodavateli ve stejnou chvíli, jako mnoho dalších lidí. Také v průběhu doby, kdy bude platný strop, se může stát, že se objeví dodavatel s cenou nižší než strop i spotová cena (díky tomu, že dodavatelé nakupují i mimo burzu na dlouhodobé kontrakty). Sledujte proto situaci i dále.

Závěr tedy je, že pokud jste od Nano nepřešli, budete do konce roku v nejistotě, co s cenou udělá trh, ale nezdá se, že by byla fatálně vysoká, naopak je důvod k optimismu a můžete se dostat i na nižší ceny, než ti, kteří přešli na fixované nebo běžné produkty v září 2022, kdy byly ceny rekordní.

Co se týče dalšího výhledu, což pro vás může být zajímavé, pokud si například počítáte finanční návratnost fotovoltaiky, německý institut Prognos vydal předpověď vývoje ceny elektřiny na velkoobchodním trhu pro Německo, které je s českým trhem a cenou úzce propojené.

Ve středním scénáři počítají po dobu roku 2023 zhruba se stagnací okolo ceny 4,60 Kč za kWh, od roku 2024 pokles až na 2,06 Kč v roce 2030. Scénář s náhlým a úplným výpadkem dodávek plynu z Ruska pak hrozí cenou až 12,50 Kč za kWh (odpovídá srpnové špičce) na vrcholu v roce 2023 s poklesem k 7,35 Kč v roce 2024 a dále až k 2,40 Kč v roce 2030.

Zdroj: https://www.vbw-bayern.de/Redaktion/Frei-zugaengliche-Medien/Abteilungen-GS/Wirtschaftspolitik/2022/Downloads/vbw_Strompreisprognose.pdf